Haven

Drivhusets hede drøm – kompostér dig til udendørs forspirring!

Vi har en skøn polytunnel fra Bjarnes Frø og Planter. 18 gode m2 med plads til plantebord og et lille caféhjørn. Den holder ikke meget på varmen om natten, sådan én, men den skærmer planter mod vend og vejr. Og om dagen giver den mulighed for at temperaturen kan komme lidt længere op.

Inde i tunnelen har jeg bygget en kompost. Egentligt efter samme principper som man laver kompost ude. Omsætningen skaber varme i komposten. Og har man det rigtige forhold mellem kulstof og kvælstof bliver temperaturen rigtigt høj. Der skal bruges 30 kulstofatomer hver gang bakterier og svampe skal omsætte et kvælstofatom. Hestemøg med halmstrøelse er ret ideelt. Dette kan man bruge i drivhuset til at skabe et godt sted for små spirrer at vokse sig til store spirrer.

Mangler du også vindueskarme? Og bliver de små spirrer ranglede og tynde i varmen og det sparsomme lys? Jeg har kopieret Charles Dowding og hans varmkompost i drivhuset. Læs og se med her.

Opskrift

Min kompost er bygget af

  • 3 paller (evt 4)
  • Papkasser
  • lidt rester af brædder og
  • 2 trailerfulde hestemøg (tak til Pia og Peter)
  • Hjørnebeslag

Da bagvæggen i polytunnelen buer, valgte jeg at undvære en palle der og i stedet sætter brædder langs tunnelens plastikvæg og papkasser for at isolere og holde på fugten. Og så er det ellers bare igang med at fylde møg i.

Informative image

Min kompostebeholder blev ca. 1.20 m x 1.20 m. Der skal køres mange gange med trillebør. Det hestemøg jeg brugte var godt fugtigt (måske for fugtigt), sørg for at vande undervejs hvis dit er tørt. Der skal en del væde til, men ikke mere end at det ikke synker for meget sammen.

Informative image

Den sidste palle er sat på og fæstnet med et hjørneslag i hvert hjørne. Det er med at fylde godt op, for at få masse nok til at producere nok varme. Den er derfor fyldt godt og vel op med støtte af brædder og pap. Jeg vil tro den var omkring 1 meter eller måske 1.10 høj, da jeg var færdige med den. Til slut har jeg lagt halm og plast for at holde på varmen mens den kom i gang. Og i gang kom den. Efter 7-8 dage toppede den med 72 grader. Efterfølgende har jeg to gange fyldt på med mere møg og jeg har også rodet lidt op i den for at få ilt til omsætningen. Nu her knap 1 måned efter er temperaturen i midten ca. 50 grader.

Informative image

Nu står alle mine spirer og hygger sig i varmen. På billedet her er der pinde lagt under, det droppede jeg dog hurtigt for at få varmen udnyttet bedre. Planterne står med lukkede bakker under, da man skal ære obs på ammoniak der dannes i omsætningen og kan svide de små planter. Derfor er der også gennemtræk i drivhuset hele døgnet. De fleste nætter er temperaturen over 10 grader ved de små grønne babyer og om dagen ofte oppe på omkring de 18-20 selvom det endnu er koldt ude. I resten af drivhuset er temperaturen nok en anelse højere end den ville have været. Jeg synes hvert fald jeg kan se det på de kål og andre grøntsager jeg satte lidt for sent i efteråret. De er kommet godt i gang efterhånden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *