Haven

Bedene er klar til det kommende år.

Jeg dyrker haven efter no-dig metoden. Især er jeg inspireret af Charles Dowding, men også af permakulturens principper og etikker. Permakulturen taler om “Earth care”; omsorg for jorden. Det er den helt centrale tanke ved at dyrke haven på denne måde.

I korte træk går no-dig ud på at lade jorden være i fred og ro så meget som muligt. For nede i jorden lever de mikroorganismer som er grøntsagernes miljø. Her vokser de op – så at sige. Og sundheden på dem afhænger af hvad de er omgivet af. Mikrolivet i jorden hjælper til at nedbryde planterester og transportere mineraler og andre stoffer fra og til planterne. Især svampe kan via deres gigantiske netværk agere internet og transportsystem for planterne.

Men idéen er altså at “dyrke jorden”. Det er jordens sundhed der er i fokus som grundlag for al dyrkning af afgrøder. Gamle dyrkningsmetoder hvor jorden fræses eller graves igennem er droppet til gengæld for en årlig “fordring” med kompost.

Anlæggelse af bede

I dag har vi derfor etableret de bede jeg skal dyrke i næste år. Der er ca. 114 m2 og jeg tror det er nok til at gøre os “grøntsagsselvforsynende”, når eg også tager et mindre bed i en anden del af haven i brug og jeg prøver at sørge for flere afgrøder efter hinanden så mange steder som muligt.

Når jeg bygger et nyt bed op skal jeg først og fremmest prøve at sørge for at det ikke vokser til i ukrudt med det samme. I dag har jeg etableret bede på gammel eng. Det vil sige her har græsser og andre planter passet sig selv i mange år og har kun det sidste års tid været slået med havetraktor.

For at sænke hastigheden hvormed ukrudtet vokser lægger jeg pap nederst direkte på pappet. Ovenpå det kom jeg i dag hestemøg fra en god nabo der strøer med småstykker af pil. Og øverst en kommunal kompost hentet med en lastbil i Lisbjerg og leveret hos mig. Nedbrydning af træ- og plantestykker kræver kvælstof indtil nedbrydningen er godt igang og i sig selv frigør kvælstof. Det er derfor godt med komposten der (håber jeg) frigiver nok kvælstof til både nedbrydning og dyrkning.

Udsigten over det skal blive køkkenhaven morgenen efter den første rigtige frostnat.

Heldigvis kom mine forældre forbi og tog et nap, for det er tungt arbejde. I hvert fald i år hvor en stor del af bedene skal etableres og komposten er meget våd og tung. Tak for det, jeg er sikker på at vi alle tre har ømme kroppe i morgen.

Der mangler stadig at komme 3-4 cm ny kompost på de bagerste bede der blev etablere sidste år og forrige år. Mon ikke jeg kan klare det en af de kommende dage, mens jeg stadig har ferie?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *